Main content

De bedwants - (cimex lectularius)

Zeer uitgebreide informatie over bedwantsen op deze pagina!

Onderaan op deze pagina in het witte gedeelte kunt u informatie lezen als u nu op vakantie bent en met bedwantsen wordt geconfronteerd! Neem ze niet mee naar huis!!

Bedwantsen - Bijtende Beestjes in bed

Ik heb beestjes in bed. Zijn dit bedwantsen, bed bugs, wandluizen of andere zwarte beestjes in bed? Kruipende beestjes in bed, dit is natuurlijk nooit fijn. Vooral bedbeestjes die bijten zoals Bedwantsen is vanzelfsprekend niet positief voor een goede nachtrust.

Het verschil tussen bedwantsen, bedbugs en wandluizen. Wat is het verschil tussen deze 3 beestjes in bed? Met alle 3 de benamingen worden bedwantsen bedoeld! De Engelse vertaling van bedwants is bedbug, vroeger werden bedwantsen vooral wandluizen genoemd. De naam wandluis is zeer misleidend omdat de bedwants tot de orde van de wantsen behoord, bedwantsen hebben niks met luizen te maken.

Hoe komen bedwantsen binnen? Bedwantsen kunnen op veel verschillende manieren je huis of bedrijf binnenkomen. Meestal liften de bedbugs mee in je bagage, kleding, laptop of anderen (vooral tweedehands) spullen die je zelf de woning of pand hebt ingebracht. Ook via hele kleine kiertjes kunnen bedwantsen vanaf uw buren bij jou terecht komen, andersom kan natuurlijk ook. Meestal is men op reis geweest en zijn er bedwantsen vanaf de hotelkamer in de bagage of andere spullen gekropen. Dit zie je niet, bedwantsen zijn HEEL goed in verstoppen. Vooral in jeugdherbergen, hotels, motels en vakantieparken loopt u verhoogd risico om met deze kleine donkere beestjes in bed geconfronteerd te worden. Ook in bijvoorbeeld studentenhuizen met studentes die in het buitenland stage hebben gelopen worden soms met bedwantsen geconfronteerd. Als jij ergens bent geweest waar bedwantsen, bedbugs, wandluizen of hoe je ze maar wilt noemen voorkwamen kan het gebeuren dat ze met jou of je spullen meeliften naar een nieuwe locatie. Oppassen dus!! Voorkomen is beter dan genezen.

Hebben bedwantsen iets met slechte hygiëne te maken? Nee! Bedwantsen komen op ons bloed af. Bedwantsen willen maar één ding en dat is bloed, het liefst mensenbloed. Of u in een schoon of vies bed slaapt, dit heeft geen invloed of u wel of geen bedwantsen in huis krijgt. Zelfs de schoonste, duurste en statigste hotels of huizen kunnen geconfronteerd worden met bedwantsen. Wel is het voor bedwantsen moeilijker verstoppen in een kamer met alleen een bed erin.

Waar komen bedwantsen veel voor? Eerder op deze pagina heeft u er al over kunnen lezen waar u verhoogt risico loopt om gebeten te worden door deze kleine kruipende beestjes in bed. Dit risico is het hoogst bij bedrijven met snelle inwonersomzet zoals: hotels, motels, jeugdherbergen, vakantieparken en door het naar binnenhalen van (vooral tweedehands) spullen. Vooral buitenlandse hotels in warmere streken zijn bedwantsen veelvuldig aanwezig. In bijvoorbeeld New York heeft 80% van de hotels overlast van bedwantsen, zelfs bussen, treinen en vliegtuigen hebben de bed bugs daar al eigen gemaakt.

Gaan bedwantsen vanzelf weer weg? Nee, deze bedbeestjes gaan nooit vanzelf weg. Ook niet als in de besmette ruimte maanden geen mensen slapen, bedwantsen kunnen ERG lang zonder bloedmaaltijd. Als de besmette slaapkamer niet meer gebruikt wordt loopt u wel veel risico dat deze kleine zwarte beestjes in bed zich gaan verspreiden naar meerdere ruimtes op zoek naar vers mensenbloed. Als u een bedwantsbesmetting heeft is er maar één optie. Zo snel als mogelijk de bedwantsen doeltreffend laten bestrijden.

Hoe zien bedwantsen eruit? In de meeste gevallen als u beestjes in bed heeft waardoor u gebeten wordt zijn dit bedwantsen. Dit hoeven niet alleen zwarte beestjes in bed te zijn! Bij een bedwantsbesmetting kunt u ook last hebben van transparante, witte en rode beestjes in bed. (Nimfen) Dit heeft ermee te maken in welk stadium ze zijn en of ze net gegeten hebben.

Uiterlijk bedwantsen:

• Ongeveer 6 mm lang • Afgeplat uiterlijk • Ovaalvormig lichaam • 6 pootjes en 2 duidelijke antenne • Eitjes zijn wit of witgeel en 1 mm lang • Volwassen exemplaren zijn roodbruin van kleur (kan zwart lijken) • Nimfen, de kleine bedwantsen zijn transparant en na een bloedmaaltijd rood • Kunnen enorm hard lopen voor z’n klein insect

Kenmerken van een bedwantsbesmetting

• Levende exemplaren • Donkere en/of bloedvlekjes op de lakens en/of matras. • Donkere vlekjes op latenboden • Donkere plekjes op de muren rondom het bed • Velletjes aantreffen, bedwantsen vervellen van nimf naar volwassen worden • Kenmerkende geur bij grote besmetting • U wordt gebeten door een insect in bed

Herkennen van bedwantsbetenHoe ziet een bedwantsbeet eruit?

Dit verschilt per persoon, sommige mensen krijgen geen allergische reactie op een bedwantsbeet. Ook de tijd tussen een beet van een bedwants en de jeuk die daaruit voortvloeit is bij ieder mens verschillend. Sommige mensen reageren gelijk heftig op de beet van een bedwants met een allergische reactie. Wel staat vast dat het menselijk lichaam steeds sneller gaat reageren op nieuwe bedwantsbeten doordat het speeksel van dit insect steeds sneller herkend wordt. Als de bedwants bijt kan dit weken heftige jeuk veroorzaken per beet.

Soms komt het voor als er twee personen in het zelfde bed slapen dat er maar één onder de bedwantseten zit! Hoe kan dit? Je kan ervan uitgaan dat die anderen persoon ook gebeten wordt, alleen valt het bij sommige mensen niet op omdat zij geen of niet gelijk in het beginstadium een allergische reactie krijgen.

Kenmerken van bedwantsbeten: (heftige jeuk)

• Rode vlekken

• Rode bultjes

• Rode uitslag

Rode vlekken en jeuk door beestjes in bed - Neem vrijblijvend contact met ons op!

Als bedwantsen tijdens hun maaltijd gestoord worden(u draait in uw slaap of krabt) bijten zij u gelijk op een plekje ernaast weer. Op één of andere manier komt het vaak voor dat u 3 beten op een rijtje heeft, dit kan ook tussen alle anderen beten zijn. Een ander kenmerk is dat de bedwantsen u vooral bijten op de zijde waarop u slaapt. Vaak lijken de beten van bedbugs ook op muggenbulten, muggen prikken meestal niet meerdere keren bij elkaar. Wordt u gebeten of gestoken op plaatsen die onder de dekens liggen, dus waar muggen niet komen, dit kan zeker wijzen op bedbugs.

Bijten bedwantsen alleen mensen?

Ook honden, katten en vogels kunnen het slachtoffer worden van bedwantsen. Wel hebben bedbugs of soms wandluizen genoemd GROTE voorkeur voor mensenbloed! Deze vieze beestjes in bed zijn niet eenkennig, ieder mens zullen zij bijten voor een bloedmaaltijd.

Hoe bedwantsen bijten?

• De bedwants steekt zijn steeksnuit in de mensenhuid

• Er wordt eerst een verdovende en anti- stollingsmiddel geïnjecteerd door de bedwants

• De bedwants zuigt zijn lichaam vol bloed

Zijn de beten van een bedwants gevaarlijk?

Uit studies is gebleken dat bedwantsen ziektekiemen bij zich hebben maar het bijna onmogelijk is dat zij ziektes over brengen. De hevige jeuk is bij sommige mensen zo heftig dat ze er moedeloos van worden. Ook het kapot krabben van de huid is geen pretje. Het idee van kleine zwarte beestjes in bed levert veel mensen slapeloze nachten op wat in sommige gevallen psychische klachten kan opleveren. Bij de meeste bedwants besmettingen waar wij komen wordt de volgende zin vaak gebruikt!

Wij hebben al van alles geprobeerd, niks helpt. Het is om gek van te worden! Wij willen maar één ding, snel ervan af!

Waarom u bedwantsen soms niet waarneemt maar wel gebeten wordt?

Bedwantsen zijn de grootste kampioenen in het verstoppen van zichzelf, in de kleinste naden en kieren houden de bedbugs zich schuil. Dit lichtschuwe kruipende insect komt alleen tevoorschijn voor een maaltijd, dit gebeurd gemiddeld 1x per 8 dagen. Als wij mensen slapen komt dit snelle beestje ons bed ingekropen om te bijten en bloed te nuttigen. Als de honger gestild is (duurt ongeveer 8 minuten) gaat de bedwants gelijk terug zijn schuilplaats in. De meeste tijd brengt de bedwants in rust door tijdens zijn bedwantsenleven.

Wat u zelf kunt doen tegen een bedwantsbesmetting?

De ruimte isoleren! TIP 1, verplaats bij het constateren van zwarte beestjes in bed, transparante beestjes in bed, rode beestjes in bed, roodbruine beestjes in bed, of anderen kleine insecten in bed GEEN SPULLEN! Geen beddengoed, geen kleren, geen kastjes, helemaal niks! VOORKOM VESRSPREIDING door de rest van uw woning of bedrijf. Laat een bedwantsen Expert de ruimte controleren met welke insecten u in of rond uw bed te maken heeft!

Waarom zelf bedwantsen bestrijden zelden tot niet mogelijk is?

Een bedwantsenbesmetting is een serieus probleem! Bedbugs zijn zeer hardnekkig en verspreiden zich erg snel.

De bedwants is een zeer taai en winterhard insect dat aardig resistent is geworden voor de meeste bestrijdingsmiddelen. Vooral missen de niet professionele middelen de kracht en lange nawerking die vereist is. Met het alleen bestrijden van de uitgekomen exemplaren is de bedwantsbesmetting nog lang niet uitgeroeid! De eitjes worden niet vernietigt door bestrijdingsmiddelen waardoor levende bedwants exemplaren een aantal weken later weer werkelijkheid is. Als er een bestrijdingsmiddel ingezet wordt tegen bedwantsen moet deze een zeer lange nawerking hebben om succesvol te zijn. Ook de kleine bedwantsjes die tot na 6 weken uitkomen moeten nog dood gaan bij het in contact komen met het gebruikte middel. De kans dat u de bedwantsen zelf uitgeroeid krijgt is echt zeer minimaal.

Bedwantsen op vakantie!

Bedwantsen in het hotel! Help, allemaal kleine zwarte beestjes in bed! Neem ze niet mee naar huis!

Terug van vakantie, en u ontdekt kleine donkergekleurde, transparante, rode en/of witte beestjes! Nog erger, allemaal kleine beestjes in bed! Laat het u niet overkomen, het lekkere vakantiegevoel heeft zo plaats gemaakt voor onrustige nachten. Niemand wilt in bed gebeten worden door bedbeestjes, oftewel bedwantsen. Deze insecten in bed bijten u! De beten van betwantsen, in het buitenland vooral bekent als de bed bug kunnen vervelende allergische reacties opleveren. Een enkele bedwantsbeet kan u weken jeuk veroorzaken, laat staan als u deze vervelende bijtende beestjes mee naar huis neemt! Bedwantsen verspreiden zich erg makkelijk en breiden erg snel uit! Last van bedwantsen, bedbugs of wandluizen op vakantie? LAAT ZE DAAR!

Het voorkomen dat u bedwantsen mee in eigen huis neemt is VEEL minder intensief dan ze thuis laten bestrijden! De bed bugs zijn zeer hardnekkig en kunnen alleen doeltreffend door een gespecialiseerd bedwantsbestrijder uitgeroeid worden.

Onderwerpen op deze pagina!

• In welke landen komen bedwantsen voor?

• Loopt u verhoogd risico om in sommige landen gebeten te worden door bed bugs?

• Waarom bedwantsen vaak in hotels aangetroffen worden?

• Wat moet ik doen bij vermoedens van bedwantsen op mijn hotelkamer?

• Hoe loop ik het minste risico dat bedwantsen in mijn spullen kruipen?

• Hoe voorkom ik dat bedwantsen bij terugkomst van vakantie mee mijn huis in gaan!

• Welke maatregelen moet ik thuis treffen als voorzog tegen bedwantsen bij terugkomst van vakantie.

Bedwants, deze wilt u niet in bed hebben!

In welke landen komen bedwantsen voor?

Overal ter wereld komen bedwantsen voor! De bedwants is met een zeer snelle opmars bezig. Na de tweede wereldoorlog werden deze beestjes in bed massaal uitgeroeid met DDT, bedwantsen kwamen nog zelden tot niet voor in West Europese landen. Door het reislustig bestaan van ons worden deze zeer snel kruipende beestjes weer massaal verspreid, ook in Nederland komen de meldingen van bedwants besmettingen van bedrijven en particulieren aan de lopende band bij ons binnen. Wij kunnen ons zeker Expert in bedwantsen bestrijden noemen! (Voorkomen is alleen vele malen beter!) Het succesvolle bestrijdingsmiddrl DDT tegen bedwantsen mag al tijden niet meer gebruikt worden, dit is ook niet voor niks, deze stof is erg schadelijk.

Loopt u verhoogt risico om in sommige landen gebeten te worden door bed bugs?

In warmere landen heeft u inderdaad meer kans om gebeten te worden door bedwantsen! Dus ook om deze snel kruipende insecten in bed via uw koffer of anderen spullen mee naar huis te nemen. Hoe warmer het klimaat hoe actiever de bedwants is, bij een ideale tempratuur voor bedwantsen legt 1 vrouwelijk exemplaar wel 500 eitjes in haar bedwantsenleven. In Nederland zal dit in de meeste gevallen 200 a 300 eitjes zijn. Nu u weet hoeveel nakomelingen een enkelen bedwants kan produceren, en de nakomelingen daarvan ook snel zal voortplanten snapt u dat het meenemen van bedwantsen in uw eigen huis of bedrijf een SERIEUS PROBLEEM OPLEVERT!

Waarom bedwantsen vaak in hotels aangetroffen worden?

Bed bugs zijn dol op mensenbloed, zijn absoluut niet eenkennig en kunnen zich zeer goed en onopvallend verspreiden. De bedrijven met veel aanloop lopen verhoogt risico om besmet te raken met deze vieze donkere beestje in bed. Er hoeft maar één gast te zijn die de bedwantsen nietsvermoedend meeneemt via de koffer, kleding of anderen spullen. (ze kunnen zelfs in een laptop zitten) Meestal worden de bedwantsen pas opgemerkt door zijn beten, niet iedereen reageert hier allergisch op of brengt dit na 1 hotelovernachting in verband met Bed bugs. Bij het verschonen van bijvoorbeeld de bed lakens kunnen de bedwantsen nietsvermoedend verder verspreid worden door het bedrijf waar veel gasten slapen. Hoe langer het duurt voordat dit bijtende beestje opgemerkt wordt, hoe meer mensen deze nietsvermoedend meenemen naar huis.

In Nederland zijn gelukkig de meeste hotels zeer alert op bedwantsen! Hun personeel is getraind om de eerste signalen van bedwantsen op te merken. Hierdoor wordt in Nederland veel van bovenstaand leed voorkomen. Helaas is het nog onmogelijk om een bedwantsbesmetting 100% te voorkomen! Ze kunnen daadwerkelijk overal vandaan komen! Zelfs vanaf de buren en ook door het binnenhalen van (vooral tweedehands) spullen.

Wat moet ik doen bij verdenking van bedwantsen op mijn hotelkamer?

Bij het vermoeden van bedwantsen op uw hotelkamer kunt u het beste even alles laten liggen zoals het ligt. Staan de koffers net in de kamer? Haal deze dan wel direct weer weg! Informeer direct de hotelmanager! Een serieus hotel gaat gelijk met u mee en voert inspectie uit. Hebben zij u niet kunnen overtuigen dat dit geen bedwantsen zijn of heeft u met eigen ogen levende exemplaren gezien. (kruipende insect, snel in voortbewegen, meestal donker van kleur, heeft de vorm van een pitje van een appel of u heeft onverklaarbare rode uitslag, bultjes of zwellingen) Vraag om een andere kamer!!

Hoe loop ik het minste risico dat er bedwantsen in mijn spullen kruipen?

Leg de koffers niet op bed of op de grond, doe de inhoud van de koffers in goed afsluitbare plastic zakken. Hang geen kleding op in de kasten. Voorkom dat bedwandsen in de koffers kunnen kruipen door deze ook in goed afsluitbare plastic zakken te doen. In de badkamer heeft u over het algemeen het minste kans op bedwantsen! Zet uw goed afgesloten bagage daar neer. Bedwantsen liften ook mee in laptops en telefoons naar een nieuw onderkomen, houd hier rekening mee!! Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Hoe voorkom ik dat bedwantsen, bedbugs, wandluizen of hoe je ze ook mag noemen mee mijn woonhuis ingaan!

Neem de koffers NIET mee naar binnen, laat deze BUITEN! Sorteer de was buiten en doe deze gelijk in nieuwe goed afsluitbare plastic zakken. Ook nieuwe kleding die u gekocht heeft moet u als besmet behandelen!! Laat de goed afsluitbare plastic zakken met inhoud buiten staan totdat de inhoud direct vanuit de zak de wasmachine in kunnen! De bedwantsen en de eitjes worden pas vernietigt bij 60 graden, lang wasprogramma. Na het wassen heeft het de grote voorkeur deze was gelijk in de droger te stoppen! Heeft u spullen die niet zo warm gewassen mogen worden kunnen deze in afgesloten zakken in de diepvries gestopt worden, 3 dagen lang. U leest het goed, 3 DAGEN!! Pas op met de koffer! Neem deze niet mee naar binnen, ook niet afgesloten in een plastic tas! Bedwantsen kunnen 1 jaar zonder maaltijd, als u de besmette koffer dus na een half jaar uit de plastic tas haalt voor een nieuwe vakantie of reis kunt u alsnog de woning besmetten. Ook deze kan het beste ingevroren worden om elk risico van besmetting te voorkomen.

In de markt zijn ook 100% wateroplosbare zakken waarin u het wasgoed kan stoppen. Op deze manier wordt ook het risico uitgesloten dat er eitjes of bedwantsen uit de plastic zak vallen als u de was in de wasmachine doet.