Main content

Het papiervisje - (Ctenolepisma longicaudatum Escherich)

Het papiervisje, dit algemeen voorkomend kruipende insect is goed in het verspreiden van zichzelf. Door spleten in uw muren of ruimtes via leidingen in bijvoorbeeld kruipruimtes of plafonds komt het papiervisje bij uw buren terecht, de weg kan vanzelfsprekend ook andersom afgelegd worden. Ook verspreiden de papiervisjes zich door mee te verhuizen in verpakkingsmateriaal door bijvoorbeeld in een kartonnen verpakking vanuit een distributiecentra uw woning of bedrijf in.

Papiervisje, ovenvisje of toch overlast van het Zilvervisje

Het uiterlijke verschil van papiervisjes, ovenvisjes of zilvervisjes is bijna nihil. Op het eerste gezicht lijken ze bijna uniek aan elkaar. De omgeving waar deze kruipende insecten voorkomen verraad vaak met welke van de drie u overlast ervaart. Het papiervisje zult u niet snel in een vochtige omgeving tegenkomen zoals de badkamer. Papiervisjes houden vooral van warme, donkere en droge plaatsen.

Richten papiervisjes schade aan?

Helaas wel! Vooral als ze met grote aantallen voorkomen in uw woning of bedrijf richten ze grote schade aan, als ze ongestoord hun gang kunnen gaan eten ze uw boekhouding, boeken, foto’s, enz. aan flarden.

Populaire plaatsen van het papiervisje is uw zolder, voorraadkast en archief. Vooral bij bedrijven met belangrijke stukken in het archief kunnen deze vraatzuchtige franjestaarten ware kwelgeesten zijn. Neem in dit geval direct contact op met een gediplomeerd ongediertebestrijder.

Papiervisjes richten aanzienlijk meer schade aan als bijvoorbeeld zilvervisjes en ovenvisjes.

Papiervisje - uiterlijke kenmerken

  • grijsachtig van kleur met duidelijk gespikkeld aan de rugzijde
  • met fijne schubben bedekt lichaam
  • op de kop twee lange antennen en drie lange aanhangsels aan het achterlijf
  • ongevleugeld
  • lengte insect tot 1,5 cm

Waar zijn papiervisjes dol op?

De naam van dit insect verraad het al, papiervisjes zijn dol op papier! Papiervisjes komen vooral op de cellulose af als deze verwerkt is in papierproducten. Verder zijn ze dol op een donkere en verwarmde ruimte waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

Papiervisjes en hun leefwijze

  • lichtschuw, leven overdag verscholen of in donkere ruimtes
  • tempratuur bij voorkeur +/- 24◦C
  • vochtigheid ten minste 55%
  • koolhydraten zoals, cellulose, suikers, zetmeel en in mindere mate eiwitten en vetten