Main content

Het zilvervisje (Lepisma saccharine L.)

Het zilvervisje is een veelvoorkomende franjestaart, de zilvervisjes verspreiden zich ook door in producten en spullen mee uw woning of bedrijf te komen. Heeft u kleine spleten en of ruimte tussen de afvoerbuizen? Op deze manier kunnen ze ook uw buren bereiken, of van uw buren bij u binnendringen.

Om de weg van of naar uw buren moeilijker of onmogelijk te maken kan ervoor gekozen worden naden en kieren te dichten binnenshuis. Als deze klus zelf uitgevoerd wordt let dan altijd op of er geen ventilatieopeningen potdicht gemaakt worden, dit kan vocht en/ of schimmelvorming veroorzaken!

Zilvervisjes, papiervisjes of toch last van het ovenvisje?

De uiterlijke verschillen tussen een zilvervisje, papiervisje of ovenvisje zijn minimaal. Omdat het meestal om zilvervisjes of papiervisjes gaat kan in de meeste gevallen het ovenvisje weggestreept worden, deze komt het minst vaak voor in Nederland.

Schade aangericht door het zilvervisjes

In de meeste gevallen zijn het vooral zeer onsmakelijke insecten, ze zitten in uw keukenkastjes enz.. Bij het opentrekken van een keukenlade krijgt dit lichtschuwe kruipende insect met daglicht te maken, uit paniek maakt het beestje zich uit de voeten, dit gebeurd snel en met een slangachtige beweging richting de eerste spleet in uw lade om te schuilen.

Als de zilvervisjes in grote aantallen in uw woning of bedrijf gehuisvest zijn kunnen ze weldegelijk voor schade zorgen zoals schade aan papier, behang, boeken en synthetische materialen zoals kleding. Als zilvervisjes schade toebrengen aan papierachtig materiaal doen zij dit alleen als er bepaalde lijmsoorten gebruikt zijn, ook zal de omgeving vochtig moeten zijn, het zilvervisje heeft een grote voorkeur voor vochtige donkere ruimtes!

Zilvervisjes - uiterlijke kenmerken

  • zilverkleurig met snelle slangachtige bewegingen
  • met fijne schubben bedekt lichaam
  • op de kop twee lange antennen en drie aanhangsels aan het achterlijf
  • ongevleugeld
  • lengte insect +/- 0,7 t/m 1,2 cm

Waar is het zilvervisje dol op?

Zilvervisjes hebben een grote voorkeur aan vochtige en donkere plaatsen, heeft u last van franjestaarten in bijvoorbeeld uw keukenkastjes en/ badkamer? Dan is de kans groot dat u met zilvervisjes te maken heeft. Als u deze kruipende insecten door het gehele huis of bedrijf heeft kunt u met een vochtprobleem te maken hebben, zorg voor goede ventilatie!

Het kan ook zijn dat u met zilvervisjes en papiervisjes tegelijk te maken heeft, de papiervisjes hebben nagenoeg het zelfde uiterlijk, alleen voelen papiervisjes zich prettig in droge, donkere en verwarmende ruimtes.

Leefwijze van het zilvervisje

  • houden niet van daglicht, zitten overdag verscholen of in donkere ruimten
  • tempratuur bij voorkeur +/- 25◦C
  • vochtigheid bij voorkeur 75% of meer (goede ventilatie is onontbeerlijk)
  • voorkeur voor koolhydraten, zoals vochtige granen, meel en zetmeel, maar ook lijmen, schimmels en de kleinere dode insecten