Main content

De hoornaar - (Vespa crabro L.)

De grootste wespensoort in Nederland is de hoornaar, soms ook paardenwesp genoemd. Deze exemplaren zijn beduidend groter dan onze andere wespen, tot wel 2x zo groot, dit vliegende insect wordt tot wel 3,5 cm lang. De hoornaar valt zeker op door zijn roodbruine kop en borststuk. Het zoemende vlieggeluid wat deze grote wespen creëren is duidelijk hoorbaar. Wanneer u vroeger een hoornaarsnest in de tuin had was dit vrij zeldzaam, ze kwamen soms in het oosten van Nederland voor, maar tegenwoordig worden deze insecten steeds vaker geconstateerd!

De steek van een hoornaar

Een hoornaar is een stuk minder agressief dan de andere wespensoorten in Nederland. Ook het opzoeken van mensen zit niet tot zelden in hun systeem. Het probleem met deze wespen is echter wel dat een steek zeer pijnlijk is, een stuk pijnlijker dan van de agressievere gewone wesp. Ook de angel van hoornaars zijn aanzienlijk langer, namelijk tot 3,7 mm. Ook is de kans op een allergische reactie iets groter dan bij een gewone wesp, dit doordat er meer gif ingespoten wordt dat tevens zorgt voor een zeer brandiger gevoel.

Het nest van de hoornaar

In een hoornaarsnest zit de vliegopening bijna altijd aan de onderkant van het nest, de grote van deze nesten komen voor tot 1000 exemplaren. Bij de bouw van het nest gebruiken de hoornaars cellulosevezels die deze insecten van bomen afknabbelen. Deze minder agressieve wespensoort kan wel zeer indrukwekkend het nest verdedigen als er dreiging is, pas hier mee op!! Houd altijd een afstand aan van minimaal 5 meter, binnen deze straal is de kans dat u belaagt wordt zeer reëel. Als de plaats van het nest gevaar voor u of uw gezinsleden oplevert kunt u overwegen om het nest te laten verwijderen.

De hoornaar is een volwaardige rover

De hoornaars zijn krachtige vliegende insecten die niet alleen indruk maken bij mensen maar ook bij de andere insecten, ze vallen zelfs libellen aan die een stuk groter als hen zelf zijn. Ook de libellen worden gedood om vervolgens in stukjes te worden geknipt door hun krachtige kaken.

Welk insect wilt er niet vergeleken worden met de hoornaar, de anderen insecten laten je vanzelfsprekend met rust. Dit is de reden dat vertegenwoordigers van ook andere insectengroepen de hoornaar imiteren. De insecten waardoor deze wespen geïmiteerd worden zijn zelf onschuldig en weerloos. Als je maar op de hoornaar lijkt, dan wordt je vanzelf met rust gelaten is de gedachte van, de stadsreus, een zweefvlieg met rode kop en borststuk met geelachtig achterlijf en de hoornaarsvlinder.

De hoornaar is een echte angstaanjager die grote hoeveelheden insecten vangt, deze worden na het vangen gelijk gedood en transport klaar gemaakt. Insecten die zeker op moeten passen zijn: honingbijen en kleinere wespen, rupsen, muggen, vliegen, (nacht)vlinders en spinnen. De volwassen exemplaren zelf eten geen dierlijke materialen, deze worden gevangen om de larve te voeden.

Waar andere wespensoorten ophouden met jagen gaat de hoornaar verder! Ook in de nacht, bij regen en wind jaagt deze wesp er lustig op los, zo zal de vangst in de nacht vooral uit nachtvlinders bestaan.

Bestrijden van hoornaars

Als het hoornaarsnest gevaar oplevert kunt u deze het beste (laten) bestrijden.

Landelijk netwerk! Wespenbestrijder nodig << voor vrijblijvend advies en offerte? Ook in de avond of in het weekend 24/7 contact opnemen met een specialist voor uw gemeente. (Contact opnemen via mail of telefonisch)

Zelf een hoornaarsnest bestrijden? Pas hier mee op! Zorg voor een goed bestrijdingsmiddel en goede persoonlijke beschermingsmiddelen! bestrijdingspakket Wespen <<