Main content

Bruine rat (Rattus norvegius)

Bruine ratten zijn knaagdieren die zeer succesvol zijn. De bruine rat komt (bijna) overal ter wereld voor, dit komt mede, omdat bruine ratten meesters zijn in aanpassingsvermogen. Deze rattensoort voelt zich overal snel thuis, wel hebben ze een voorkeur voor een vochtige en niet een al te warme omgeving. De bruine rat is op dit moment de meest voorkomende rat in Nederland.

Ratten planten zich in een rap tempo voort, waardoor de aanwezigheid van enkelen bruine ratten snel een ware rattenplaag kan worden.

Uiterlijk van de bruine rat

 • Oren zijn goed zichtbaar
 • Een stompe snuit, stevig gebouwd en staart is korter dan lichaam
 • Over het algemeen een ruige grijsbruine vacht, op de buik iets lichter van kleur
 • Mannetjes worden groter dan de wijfjes

Het leefgebied van bruine ratten

Waar voelt de bruine rat zich het meest thuis? Deze ratten voelen zich het meest thuis in de buurt van mensen. In kruipruimten(s), kelders, schuren, stallen, aan de rand van dijken, sloten en houtopslagplaatsen. Ook leven ze graag bij een vuilnisbelt en niet te vergeten in riolen, bang voor water zijn ze zeker niet, dit omdat de bruine rat een behendig zwemmer is. Ook het graven van gangen onder de grond is deze rat niet vreemd! De bruine rat kan ook onder de grond in uitgebreide hollen voorkomen.

De bruine ratten die u in de zomer aantreft bij slootkanten zullen in de winter warmere plaatsen opzoeken zoals fabrieken, bedrijfspanden en woningen. Daarom is het zeer belangrijk dat uw pand muis en rat dicht is. Een rat heeft maar 1 cm nodig om bij u binnen te dringen, een muis heeft 0,5 cm nodig om een onaangename gast te worden. Is de bruine rat eenmaal binnengedrongen dan zal deze snel bestreden moeten worden.

Ratten veroorzaken niet alleen een gevaar voor onze gezondheid maar kunnen ook flinke schade toebrengen aan uw pand(en). Deze schade wordt niet alleen veroorzaakt doordat ratten overal urine laten lopen maar ook juist door knaagschade. Het knagen van ratten aan elektrische bekabeling kan in uiterste gevallen zelfs kortsluiting en brand veroorzaken.

Ontwikkeling van de bruine rat

 • De gemiddelde levensduur van de bruine rat is 1 jaar, maximale levensduur ca. 2 tot 3 jaar.
 • In theorie kan elk vrouwelijk exemplaar van de bruine rat 120 nakomelingen ter wereld brengen (15 nesten x 8 nakomelingen).
 • Een bruine rat heeft zo’n 5 worpen per jaar.
 • De nakomelingen van een bruine rat zijn na drie maanden geslachtsrijp.
 • Een nest bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 jongen.
 • De draagtijd van een bruine rat is zo’n 21 tot 23 dagen.
 • De periode dat de jongen zogen is ongeveer 4 weken.

Het teritorium van de bruine rat

Meestal is het territorium en de nestelplaats van deze ratten niet ver van hun voedselbron(en) verwijderd. Toch kan een bruine rat een actieradius hebben van soms enkelen vierkante kilometers. Ze kunnen zelfs 4 kilometer afleggen in een nacht, dit zal meestal op open terreinen of bijvoorbeeld op het platte land zijn waar het voedsel verder van elkaar afligt.

Als deze ratten een leefgebied in de stad hebben zullen grote afstanden afleggen overbodig zijn, omdat er veel meer voedselaanbod is.

Bruine ratten zijn echte alleseters. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Vooral voedsel wat heel eiwit en zetmeelrijk is. Toch zal deze rat ook best aan andere dingen knagen, zoals bijvoorbeeld botten, zeep of kaarsen.

Bij voorkeur zijn ze voornamelijk alleen s’ nachts actief. Het zijn namelijk schuwe beesten, die zich het liefst verplaatsen dicht tegen wanden of muren en zich niet snel op open gebieden begeven. Toch moeten ze soms noodgedwongen overdag op zoek naar eten. Dit komt voor als ze s’ nachts veel gehinderd zijn door roofdieren of andere dominante soortgenoten.

Wordt de populatie bruine ratten te groot in het territorium dan wordt er door een deel van de bruine ratten een nieuw territorium gezocht, deze ratten gaan immigreren naar een nieuwe leefomgeving, dit wordt ook wel trek genoemd. Dit gebeurt ook in de winter, de bruine rat gaat opzoek naar een warmere plaats.

Als een probleem met ratten niet tijdig aangepakt wordt is dit niet alleen vervelend voor u maar ook uw buren! Biedt uw locatie niet meer genoeg schuilplaatsen en/of voedsel is de kans groot dat uw buren, naastgelegen terreinen of zelfs de gehele buurt last krijgt van deze meesters in aanpassingsvermogen.

Heeft u last van de bruine rat? Gaat niet zelf voor ongediertebestrijder spelen, het bestrijden van bruine ratten is een zaak van het gebruik van de juiste middelen, goede preventieve maatregelen en vakkennis!

Het bestrijden van ratten zoals de bruine rat moet gelijk goed aangepakt worden, met halve maatregelen krijgt u de ratten zeker niet bestreden, ook wordt bij een slechte bestrijding resistente ratten gecreëerd! Zoals bij iedere bestrijding van ongedierte zijn preventieve maatregelen en het zo onaangenaam mogelijk maken van de leefomgeving zeker noodzakelijk! “Bruine ratten die niet geboren worden hoeven ook niet bestreden te worden”

Schade voor de mens

Mensen kunnen veel overlast ervaren van de bruine rat, de ziekten die deze ratten kunnen overbrengen zijn: ziekte van Weil, tuleremie, pest, hantavirus en rattenkoorts.

Voedsel van de bruine rat

Bruine ratten zijn alleseters met een grote voorkeur voor het beste wat voor handen is, onze levensmiddelen! Deze ratten hebben een voorkeur voor onze volgende levensmiddelen, granen, groenten en fruit, knolgewassen, vlees en vis. Bij gebrek aan beter eten ze bijna alles wat voor handen is.

Preventieve maatregelen Bruine Ratten

 • De leefomgeving van de bruine rat moet zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt worden
 • Het desbetreffende pand moet muis en ratdicht gemaakt worden, openingen groter dan 0,5 cm moeten professioneel gedicht worden
 • U moet voedsel/ levensmiddelen goed opbergen in goed afsluitbare bakken.
 • Deponeer het afval in goed afsluitbare afvalemmers/ containers en met regelmaat legen, het gehele pand en buitenterrein goed netjes houden.

Nieuwsgierig welke ratten er nog meer voorkomen in ons land? soorten ratten >

Bruine ratten bestrijden >

Landelijke Dienst! Kom kosteloos in contact met een gediplomeerd ongediertebestrijder voor uw gemeente. Dit voor vrijblijvend advies, directe hulp of het kosteloos aanvragen van een offerte.

085-029 8511 <<

(Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvend advies en offerte))

Zelf Bruine ratten bestrijden >

In het beginstadium van de rattenoverlast kunt u ook zelf (proberen) de Bruine Ratten te bestrijden.

U bent niet bang voor de bruine rat, of u vindt de kosten van een professionele rattenbestrijding te duur? U kunt alleen geld besparen op een rattenbestrijding als het probleem direct goed aangepakt wordt met de juiste producten. Denk professioneel en werk veilig. Maak gebruik van de producten waarmee de gediplomeerd rattenbestrijder ook werkt. Kijk in de webshop van:

ONGEDIERTEBESTRIJDENSHOP.NL >

Hoofdpagina ratten bestrijden >