Main content

Huismuis (Mus musculus)

De huismuis

Deze muis is na de mens het zoogdier met de grootste verspreiding over de gehele wereld. Hiermee kunnen we stellen dat de huismuis zeer succesvol is in het verspreiden en overleven, mede omdat huismuizen zich kunnen aanpassen aan elke omgeving. Ook zijn ze zeer geniaal te noemen in het snelle voortplanten, bij gunstige omstandigheden voor de huismuis is een muizenplaag snel gerealiseerd!

Uiterlijk van de huismuis

 • Oren zijn goed zichtbaar
 • Spitse kop, slank gebouwd, kraalogen en een lange dunne staart die net zo lang of langer is dan het lichaam
 • Aan elke poot vijf tenen
 • Over het algemeen bruingrijze vacht, op de buik iets lichter van kleur, de vacht is zacht

Het leefgebied van de huismuis

Waar voelt de huismuis zicht het meest thuis? De huismuizen kunnen zowel buiten als binnen goed overleven, in de winter zoeken ze graag de warmte op in woningen, bedrijven en fabrieken. Binnenshuis komen ze vooral voor onder vloeren, in spouwmuren, boven plafonds, tussen opgeslagen materialen en goederen, op zolders, eigenlijk overal waarin of waartussen ze goede schuilplaats mogelijkheden hebben.

Ontwikkeling van de huismuis

 • Gemiddelde levensduur van de huismuis is 1 jaar, maximale levensduur ca. 1 ½ jaar.
 • In theorie kan elk vrouwelijk exemplaar van de huismuis 60 nakomelingen per jaar ter wereld brengen.
 • Tot 10 worpen per jaar.
 • Nakomelingen van de huismuis zijn na 2 maanden geslachtsrijp.
 • Draagtijd huismuis 3 weken en de zoogtijd is ook drie weken.

Het territorium van de huismuis

Het territorium van de huismuis wordt verdedigd tegen indringers van anderen soortgenoten. In de muizenfamilie hebben de muizen te maken met rangorde, de dominante huismuizen domineren de muizen met lagere rangorde. Ook agressiviteit komt voor onder deze muizen, dit is wel afhankelijk van de groepsgrote. De mannelijke exemplaren hebben bij een gemiddelde grote van een groep meestal 1 of meerdere vrouwtjes die overtuigend verdedigt worden als er een anderen mannelijke muis bij in de buurt komt.

Bij een grote muizenplaag sticht de onderdanige huismuis geen territorium waardoor deze geen kans krijgt zich te zullen voortplanten. Hoe beter met preventieve maatregelen de leefomgeving van deze knaagdieren zo onaangenaam mogelijk of onmogelijk gemaakt worden, des te sneller zullen deze beestjes bestreden zijn. Ook het levend wegvangen, of het vangen met krachtige klemmen kan tot de opties behoren.

Schade huismuis voor de mens

De huismuis is onhygiënisch, dit omdat het beestje overal waar deze komt vrij zijn uitwerpselen achterlaat, dit geld ook voor zijn urine wat een nare geur tot gevolg heeft. De huismuis kan ziektekiemen verspreiden wat de volgende gevolgen kan veroorzaken: voedselvergiftiging, sporadisch modderkoorts en mogelijk huidziekten. Het risico van verspreiden van ziektes in Nederland door de huismuis is vanzelfsprekend kleiner dan in bijvoorbeeld een ontwikkelingsland. De knaagschade en stankoverlast die deze knaagdieren veroorzaken is natuurlijk zeer ongewenst! LET OP, geknaag van muizen aan elektrische kabels kan kortsluiting en in extreme gevallen brand tot gevolg hebben.

Voedsel voor de huismuis

De huismuis is een alleseter met voorkeur voor het beste wat voor handen is. Is dit er niet, dan zullen ze ook niet schromen om te snoepen van bijv. papier, lijm of zeep. Echter heeft deze muis een grote voorkeur voor granen, noten, zaden, spek, boter, vet, kaas en snoepgoed, dit i.v.m. het hoge suikergehalte. Buiten leven ze ook van larven, wormen en insecten.

Preventieve maatregelen tegen de huismuis

 • Het desbetreffende pand moet muisdicht gemaakt worden, openingen groter dan 0,5 cm moeten professioneel gedicht worden
 • De leefomgeving voor de muis moet zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt worden
 • U moet voedsel/ levensmiddelen goed opbergen in goed afsluitbare bakken.
 • Deponeer het afval in goed afsluitbare afvalemmers/ containers en met regelmaat legen, het gehele pand en buitenterrein netjes houden.

Nieuwsgierig welke muizen er nog meer voorkomen in ons land? soorten muizen >

Huismuizen bestrijden

Landelijke Dienst! Kom kosteloos in contact met een gediplomeerd ongediertebestrijder voor uw gemeente. Dit voor vrijblijvend advies, directe hulp of het kosteloos aanvragen van een offerte.

085-029 8511 <<

(Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvend advies en offerte))

Zelf huismuizen bestrijden

In het beginstadium van de muizenoverlast kunt u ook zelf (proberen) de muizen te bestrijden.

U bent niet bang voor muizen, of u vindt de kosten van een professionele muizenbestrijding te duur? U kunt alleen geld besparen op een muizenbestrijding als het probleem direct goed aangepakt wordt met de juiste producten. Denk professioneel en werk veilig. Maak gebruik van de producten waarmee de gediplomeerd ongediertebestrijder ook werkt. Kijk in de webshop van:

ONGEDIERTEBESTRIJDENSHOP.NL >

Hoofdpagina muizen bestrijden >

Huismuizen overlast? Informatiepunt Ongediert helpt!