Main content

Zwarte rat (Rattus rattus)

Zwarte ratten zijn experts in klimmen, dit is niet voor niks, deze ratten leven graag op hoogte zoals tussen het dakbeschot, tussen plafons en op zolders. Tot voor kort kwam de zwarte rat nog zelden voor in Nederland, deze rattensoort was verdrongen door de opkomst van de bruine rat.

Uiterlijk van de zwarte rat

 • Meestal zwart van kleur met een langere ruige vacht dan de bruine rat
 • Slank gebouwd, grote kraalachtige ogen en spitse snuit, de staart is lang en dun, meestal nog langer dan het lichaam, kortom een rat met een atletisch lichaam

Het leefgebied van zwarte ratten

Waar voelt de zwarte rat zich het meest thuis? Op hoge droge plaatsen! Deze ratten komen zelden tot niet voor op open velden, ook het graven van eigen holen in de grond hoort niet bij het overleven van deze rattensoort.

De zwarte rat huisvest zich bij voorkeur in havengebieden, in schepen, in pakhuizen, supermarkten, zolders en tussen het dakbeschot. In sommige landen leven deze ratten ook in bomen.

Ontwikkeling van de zwarte rat

 • De gemiddelde levensduur van de zwarte rat is 2 jaar, maximale levensduur ca. 4 jaar
 • In theorie kan elk vrouwelijk exemplaar van de zwarte rat 96 nakomelingen ter wereld brengen (12 nesten x 8 nakomelingen)
 • Ze hebben zo’n 6 worpen per jaar
 • De nakomelingen zijn na 3 maanden geslachtsrijp
 • Het nest bestaat gemiddeld uit 6 tot 10 jongen, nesten van 16 jongen kunnen ook voorkomen.
 • De draagtijd van een zwarte rat is 20 tot 24 dagen en de zoogtijd is zo’n 3 weken.

Schade voor de mens

Mensen kunnen veel overlast ervaren van de zwarte rat, de ziekten die deze ratten kunnen overbrengen zijn: de pest, trichinose, Yersinia pestis en hantavirus. In tegenstelling tot de bruine rat is deze rattensoort geen verspreider van de ziekte van Weil.

Voedsel van de zwarte rat

Een zwarte rat is een echte alleseter die toch zeer kieskeurig is, bestrijding is daarom zeer lastig, ook omdat deze rat meestal op moeilijk bereikbare hoge plaatsen zitten. De zwarte rat heeft voorkeur voor het volgende voedsel: granen, noten en peulvruchten. spek, vet, suikerriet, kaas en boter. Deze ratten zijn dan ook echte snoepkonten i.v.m. het hoge suikergehalte in deze producten.

Preventieve maatregelen tegen de zwarte rat

 • Het desbetreffende pand moet muis en ratdicht gemaakt worden, openingen groter dan 0,5 cm moeten professioneel gedicht worden
 • De leefomgeving moet zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt worden voor dit plaagdier
 • U moet voedsel/ levensmiddelen goed opbergen in goed afsluitbare bakken.
 • Deponeer het afval in goed afsluitbare afvalemmers/ containers en met regelmaat legen, het gehele pand en buitenterrein goed netjes houden.

Nieuwsgierig welke ratten er nog meer voorkomen in ons land? soorten ratten >

Zwarte ratten bestrijden >

Landelijke Dienst! Kom kosteloos in contact met een gediplomeerd ongediertebestrijder voor uw gemeente. Dit voor vrijblijvend advies, directe hulp of het kosteloos aanvragen van een offerte.

085-029 8511 <<

(Lokaal tarief, 24/7 vrijblijvend advies en offerte))

Zelf Zwarte ratten bestrijden >

In het beginstadium van de rattenoverlast kunt u ook zelf (proberen) de Zwarte Ratten te bestrijden.

U bent niet bang voor de Zwarte Rat, of u vindt de kosten van een professionele rattenbestrijding te duur? U kunt alleen geld besparen op een rattenbestrijding als het probleem direct goed aangepakt wordt met de juiste producten. Denk professioneel en werk veilig. Maak gebruik van de producten waarmee de gediplomeerd rattenbestrijder ook werkt. Kijk in de webshop van:

ONGEDIERTEBESTRIJDENSHOP.NL >

Hoofdpagina ratten bestrijden >