Main content

Muizen en gezondheidsrisico’s

Niemand zit te wachten op muizen in zijn woning. Dit mede omdat muizen onhygiënische diertjes zijn, vooral in de keuken, voorraadkast, speelruimte van kinderen en ruimtes waar vatbare mensen voor virussen aanwezig zijn.

Zijn muizen ziekteoverbrengers?

Muizen kunnen inderdaad ziektes overbrengen! Hoeveel mensen er op jaarbasis ziek worden in Nederland door muizen is vooralsnog onbekend. Dit wordt niet onderzocht of geregistreerd!

Verspreiding van ziektes door muizen

Het gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren komt, doordat muizen bacteriën, virussen en parasieten bij zich kunnen dragen. De ziekteverwekkers van muizen worden verspreid doordat muizen overal poepen, plassen en aan onze voedselvoorraden knagen. Muizen besmetten mogelijk levensmiddelen door hier van te eten. Ook door het in contact komen met de uitwerpselen van een muis kunnen onderstaande ziektes verspreid worden. Tevens zijn huisdieren en kinderen een hoge risicofactor voor het oplopen van deze bacteriën. Deze doelgroepen komen eerder in contact met de grond waar de uitwerpselen van de muizen liggen.

Ziektes die muizen kunnen overbrengen

Hierbij de meest voorkomende ziektes die muizen kunnen overdragen aan mensen en onze huisdieren. Door de ziektekiemen die muizen verspreiden kunnen huidziekten en voedselvergiftiging ontstaan.

Salmonella – Doordat muizen overal urine en uitwerpselen achterlaten in onze keukenkastjes en bijv. voorraadkasten kan deze bacterie verspreid worden waardoor ons voedsel besmet kan worden. Deze bacterie veroorzaakt voedselvergiftiging.

Leptospirose – Met andere woorden de ziekte van Weil, ook deze bacteriën kunnen verspreid en overgedragen worden doordat muizen overal hun urine laten lopen.

Hantavirus – De verspreiding van dit virus kunnen verspreid worden door muizenkeutels, een enkelen muis produceert plusminus 50 keutels per dag!

Bij het aantreffen van muizen(sporen) is het raadzaam om snel actie te ondernemen om de muizen uit uw woning te krijgen. Hoe eerder u begint met doeltreffende maatregelen hoe minder muizen er gevangen of bestreden moeten worden.

Draag altijd handschoenen bij het verwijderen van muizenuitwerpselen of muizen. Bij het aanraken hiervan altijd goed de handen wassen!

Vrijblijvend contact met gediplomeerd Expert

Ga voor de zekerheid van een gediplomeerd muizenbestrijder voor uw gemeente. Neem contact op voor vrijblijvend advies, om direct geholpen te worden of het kosteloos aanvragen van een offerte. (Advies kost Niets)

085-029 8511 <<

(Lokaal tarief, 24/7)

In heel Nederland! Aan de hand van uw postcode direct contact.

Hoofdpagina Muizen bestrijden >