Main content

Ratten in huis

Hoort u in de avond of nacht krassende, knagende of piepende geluiden? Treft u kapot geknaagde verpakkingen aan, een nare lucht in huis, vindt u gotere keutels in huis? In de meeste gevallen wordt de aanwezigheid van ratten eerst opgemerkt door de sporen die ze achterlaten. Vaak worden ze ontdekt door rattenkeutels! Muizenkeutels lijken op hagelslag de keutels van een rat zijn groter, namelijk tussen de 1 en 2 cm! >> [Rattenkeutels herkennen?](/ratten bestrijding/rattenkeutels)

Ratten moeten snel bestreden of weggevangen worden

Als u ratten in huis heeft moeten deze snel bestreden worden! Ratten planten zich snel voort en vormen een risico voor uw gezondheid! Pas ook op bij het opruimen van rattenkeutels, doe handschoenen aan en was uw handen goed. >> ratten en gezondheid

Ik zie en hoor de ratten alleen in de avond en nacht?

Dat is goed mogelijk! Als u de ratten overdag gaat aantreffen is de kans zeer reëel dat u een flinke rattenplaag heeft. Ratten zijn echte nachtdieren die zich overdag schuil houden! Bij grote aantallen ratten komt het voor dat het voedselaanbod te beperkt is en sommige ratten overdag op pad moeten.

Van welke ratten heb ik last?

Als u in Nederland overlast van ratten ervaart heeft u buitenshuis en binnenshuis meestal te maken met de bruine rat! In sommige gevallen kunt u ook te maken hebben met zwarte ratten, deze komt u vooral op zolder tegen of op de bovenste verdieping van een gebouw.

In het kort! In de meeste gevallen als u rattenoverlast heeft zijn dit bruine ratten. Deze ratten leven in riolen, buiten, kelders, kruipruimtes, tussen muren en schuren. De bruine ratten leven meestal laag bij de grond en zijn uitstekende zwemmers. Meer over >> Bruine Ratten

Heeft u ratten tussen de plafonds of op zolder? De kans is aanwezig dat u met de zwarte rat te maken heeft! Deze rat is een uitstekende klimmer die zelden buiten voorkomt en altijd hoger gelegen plaatsen opzoekt. Deze rattensoort wordt weer steeds vaker geconstateerd, dit vooral in het zuiden van Nederland! Heeft u de zwarte rat in huis, dan heeft u gelijk te maken met de moeilijkst bestrijdbare rat. >> Zwarte Ratten

Schades door ratten

Ratten knagen altijd en overal! Dit kan zichtbare schade zijn aan uw meubels, verpakkingen, hout, plastic, aluminium en zelfs beton. Vanzelfsprekend richten ze ook schade aan waar u het niet ziet zoals aan elektrische bekabeling, isolatiemateriaal en de constructie van uw pand. Ook kunnen ratten flinke schade aanrichten door hun poep en plasgedrag! Omdat zij overal hun uitwerpselen achterlaten vervuilen ze uw woning of pand. Hierdoor krijgt u een ammoniak-achtige geur op de plaatsen waar de ratten zich ophouden. >> Schade die ratten veroorzaken

Hoe ziet knaagschade van ratten eruit?

De knaagschade van ratten is te herkennen aan twee evenwijdige groeven van de snijtanden, deze groeven zitten ongeveer 4 millimeter uit elkaar. Bij muizen is dit 2 millimeter. Ratten moeten evenals muizen blijven knagen om de blijvend groeiende snijtanden bij te houden.

Andere kenmerken van ratten activiteit

Poot- en staart afdrukken.

Vooral op zolders en kasten, op de stoffige plaatsen in huis of in het pand kunnen poot- en staartafdrukken van ratten waargenomen worden. Bij twijfel hiervan kunt u de stoffige omgeving stof vrijmaken en bijv. talkpoeder op de vloer strooien. Zijn er binnen enkelen dagen weer sporen zichtbaar?

Zelf goedkoop maar professioneel ratten bestrijden

Met de samengestelde kant en klaar pakketten van >> Ongediertebestrijdenshop.nl kunt u ratten bestrijden zoals een professional dit doet! Hier worden ook de materialen aangeboden die de gediplomeerd rattenbestrijder gebruikt.

Home Zelf Ratten Bestrijden >> Terug

Laat u toch de rattenbestrijding liever aan de expert over? Neem 24/7 contact op met uw >> Lokale rattenbestrijder! (Vrijblijvend Advies en Offerte via mail of telefoon)