Main content

Ratten preventie

De diervriendelijkste en in veel gevallen de makkelijkste manier is het voorkomen van ratten.

Ook tijdens het bestrijden van ratten is het van belang dat uw woning of pand ratdicht gemaakt wordt. Ook het onaantrekkelijk maken van de leefomgeving voor ratten is een voorwaarde voor een succesvolle rattenbestrijding.

Hoe voorkom je ratten

Met andere woorden, wanneer heb ik de minste kans op ratten?

1) Afval opruimen – ruim al het afval direct op, deponeer al het afval direct in goed afsluitbare vuilnisemmers. Denk ook aan het rondslingerend afval buiten, ratten kunnen hierop af komen waardoor ze naar uw woonomgeving gelokt worden.

2) Voedsel afgesloten opbergen – Berg uw levensmiddelen op in goed afsluitbare metalen bussen/ bakken of glazen potten. Uw voedsel in hardplastic bakken is niet geheel veilig, ratten kunnen hier doorheen knagen. Denk ook aan het voedsel van uw huisdieren, ook hier kunnen ratten op af komen.

3) Geen rommel/ stapelingen – Een opgeruimde buitenomgeving en pand bied minder schuilplaatsen aan ratten.

4) Geen wildgroei tegen het pand – Bij voorkeur geen begroeiing tegen uw pand aan! Zorg ook dat er geen struiken, takken van bomen enz. uw pand raken. Ratten kunnen dit als schuilplaats gebruiken en makkelijker uw pand binnendringen. Het liefste geen bomen, struiken, planten en bloemen tegen uw gevel aan, probeer een strook vrij te houden rond het desbetreffende pand.

De twee meest voorkomende ratten in Nederland waar wij overlast van kunnen hebben is de >> bruine rat en >> zwarte rat. De zwarte ratten worden weer steeds vaker geconstateerd in Nederland, dit zijn zeer goede klimmers. Zwarte ratten maken dankbaar gebruik van begroeiingen en bomen tegen panden aan om binnen te komen, zwarte ratten houden van hoogte! De bruine rat is met kop en schouder de meest voorkomende rat in Nederland, ook wel rioolrat genoemd! Deze rat leeft buiten graag in riolen en holen, eenmaal binnen blijft deze rat meestal op de begane grond of onder de vloer, in de kelder of kruipruimte.

Voorkomen dat ratten binnenkomen

Ratten komen vooral bij ons binnen voor eten, drinken en een veilige schuilplaats. Een rattenleven in onze huizen en bedrijven is vaak een leven met minder zorgen voor de rat. Buiten heeft de rat diverse natuurlijke vijanden zoals het weer, roofvogels en andere roofdieren.

Ratten buiten houden

Maak het risico dat ratten bij u binnenkomen aanzienlijk kleiner met onderstaande tips en adviezen. Een rat heeft 1 cm nodig en een muis 0,5 cm om een onaangename gast te kunnen worden, maak uw woning ook gelijk muisdicht is ons advies. Tip! Pas uw balpen in een ruimte dan kan hier ook een muis doorheen. (knaagdieren hebben een zacht skelet)

1) Ventilatieopeningen afdichten – Maken ventilatieopeningen van 0,5 cm en groter dicht met horrengaas of bijenbekjes. (zorg dat de ventilerende werking niet verloren gaat)

2) Spleten onder deuren – Plaats deurborstels als u een spleet onder de deur heeft! Muizen en ratten kunnen via deze spleet makkelijk bij u binnen komen.

3) Gaten – gaten in de muren dichten met speciale kit, staalwol of horrengaas. TIP! Kijk ook naar gaten waar buizen of kabels doorheen gaan, de ruimtes om de buizen en kabels moeten opgevuld worden.

4) Rioolschade – Heeft u een kapot riool, ziet u verzakkingen? Laat hier een deskundige naar kijken en repareren. Laat rioolratten niet op deze manier bij u binnen treden.

5) Kieren en/of scheuren – Dicht alle spleten, naden, kieren en scheuren van 0,5 cm en groter.

Belangrijk!

Als u ventilatieopeningen muis en ratdicht maakt moet altijd aan de ventilerende werking gedacht worden, gebruik bijenbekjes en/of staalwol/ horrengaas.

Gebruik geen peurschuim of normale kit! Ratten en muizen knagen hier makkelijk doorheen, gebruik altijd speciale weringskit en andere middelen waardoor ze niet heen knagen. (horrengaas, staalwol, rodentstop, enz.)

Weringsmiddelen tegen ratten >> Ongediertebestrijdenshop.nl

Zelf het huis ratdicht maken

Preventieve maatregelen uitvoeren zoals de professional dit doet. In de webshop van ongediertebestrijdenshop.nl treft u de weringsmaterialen aan die de professional ook gebruikt. Bijvoorbeeld de kit in deze webshop is speciaal om muizen en ratten buiten te houden, de enigste kit waardoor ze niet heen kunnen knagen. Werken als een professional voor een acceptabele prijs! Gebruik wel juiste materialen, doe het gelijk goed en voorkom een hoop ongemak.

Geld besparen door eigenhandig de preventieve maatregelen tegen ratten uit te voeren!

Deze klus kunt u in de meeste gevallen zelf goed uitvoeren! Weet welke materialen u moet gebruiken en welke sowieso niet! Dus geen peurschuim, plakband, normale kit of andere lapmiddeltjes voordoor de rat heen knaagt.

Ratten voorkomen, tot slot!

Met bovenstaande informatie, tips en advies op deze pagina maakt u de leefomgeving van ratten zo onaangenaam mogelijk.

1) Geen voedsel voor ratten (afval, levensmiddelen enz.)

2) Geen schuil en nestelplaatsen

3) Geen vrije doorgang tot uw woning of bedrijf

Terug naar hoofdpagina >> Ratten in huis

Andere bezoekers van deze pagina bekeken ook:

Meer >> Ratten herkennen

Meer >> Ratten & Gezondheidsrisico’s

INFORMATIEPUNT ONGEDIERTE

Gaat u het rattenprobleem zelf te lijf of laat u deze klus liever uitvoeren door een gediplomeerd expert? Informatiepunt Ongedierte helpt!